Jaga perkataan!!

Saturday, 29 August 2015

Assalmmualaikum & Good day

Maaf andai post ini akan mengguris hati sesiapa.. sekadar perkongsian untuk renungan bersama...

10/8/2015.. aku di masukkan ke wad kerana asthma attack.. oksigen pun mase tu 87% ( normal 95% ke atas)

Lagi sekali aku dapat serangan asma pada 25/8/2015 jam  12mlm...
suami pun bergegas bw aku ke unit kecemasan hospital yang berdekatan..
Ye aku akui unit kecemasan tempat paling havoc sekali di hospital..
Dan pada malam itu dari asthma bay hanya kelihatan seorang nurse u29 dan nurse kup u32 di ruangan bilik doktor..
Seperti biasa unit tersebut hanya ada dua doktor yg bertugas di ketika itu..

Aku yang tengah semput ni berusaha minta di berikn nebulizer .. sebab mmg aku da biasa amik neb pun.. dan pada ketika itu , doktor sedang attend kes kecemasan di red zone..

Nurse bagi aku neb smbil tanya biasa ambil nebulizer yg mana satu..

Mase ni aku tak terkilan lagi.. aku faham dia risau nk bg ubat tnpa arahan doktor..
N dia pun tau aku nurse..( bukan aku demand treatment tp dengan sejarah 4x icu dan 3x operation ) sebab tu dia fikir aku arif dgn apa yg aku nk kottt...

Ok lah neb pertama da diberi but still not relieved symptoms masa tu.. aku da x blh bercakap..
Aku mnx tolong suami panggilkn nurse..3x suami aku panggil dan jawapan yg diberi

Jawapan panggilan 1: sabaq sat saya ada dua tgn n dua kaki

Jawapan panggilan 2: dalam tu(redzone) da nak mati da tu

Jawapan panggilan 3: dia nurse kan!?

But then nurse datang bagi juga aku neb sambil cakap.. saya bagi ni risiko tanggung sendiri...

End up dia terpksa tolak aku dgn strecher ke resus room.. thanks nurse!

Maaf ...
Aku akui aku jururawat.. but aku tak demand treatment.. di ketika itu memang aku memerlukan perhatian sebelum korang end up intubate aku...
Dan bukan sebagai kakitngan kesihatan aaku nk treatment awal.. di ketika itu nurse tu x attend kea kecemasan pun..
Perkara yang buat aku nk tegur..
Tak kira lah orang tu nurse ke doktor ke pengarah hospital sekalipun jika dia memerlukan rawatan kau kena bagi tanpa perlu prejudis..
Ate kalo aku nurse aku blh treat sndiri bodoh lah pi kecemasan tunggu lama2..
Tolonglh kwan.. kerja ni palg senang hang nk kutip reward pahala kenapa kau nk sia2kn hours bekerja kau tu dgn dosa kering macam ni..
Jaga percakapan..
Hari ni mungkin ko bagi layanan macam ni kat orang lain.. esok lusa kau jgn pertikaikan kenapa kau dilyn mcm ni pulak..
Ni nasihat untuk kita semua.. baik aku atau korang jaga perkataan kita.. tu semua akan dihisap..
Ye kita manusia xlepas dr buat salah bukan bermaksud tak mampu untuk dibaiki kan..
Apa2 pun terima kasih semua kakitangan yang rawat aku malam tu.. Allah juga yang mampu membalas kebaikan kalian ...

Salam keamanan!!!

Dessert Gold: Kedai Produk Muslim Taiping

Saturday, 22 August 2015

Assalmmualaikum & Good Day..

Pengumuman buat orang2 Taiping.. kamunting.. dan sekitarnya...

Buat kalian yang mencari produk2 buatan muslim toksah duk pening kepala... pakat mai kat kedai ni...
Banyak produk2 yang ada.. harga berpatutann

Saya da rasa piza home made die.. memang sedapp.. rencah ayam tandoori pun menjadi tau hehehe.. sonang nak buat..

Mai2.. jom kita support produk orang kita...

Lokasi: berdepan kolej komuni kamunting...

Bawah ni sebahagian gambo untuk share dengan u olls ala2 teaser gitewww...










Lamo den tak masuk wad

Monday, 10 August 2015

Back to normal routine...
I almost forgot haha
My last admission on August 2013..
Juz only frequent
Emergency department visit until yesterday...
August 2015..
Alhmdulillah at least i got 2 years free from admission.

I almost forget how to prepare my things...
It bring me back to 2012 where im was at husm..
I always ready with a bag i called it" bag msuk wad" n most of my frens knew it haha kalah org bersalin woiii...

Again when nurse ask give ward orientation..  i smile n said to myself.. lama xdgr sume ni..

But i was crying when my husbnd told me  mak almost come to penang when she knew im in resus room but decide to come tomorrow...
Coz i still remember the moments doc said they want to put tube in my mouth (intubated)
is the moment that i only can read syahadah juz in heart...
N remind to myself if x sempat jumpa mak n adik bradik ni la janji aku pada Pencipta.. harap mereka redha...

I was told mak..
When i get chance to said..
Mak nani syg mak
Mak nani mnta ampun
Mak nani mnta halal
Mak jd pape kat nani jauh dr mak
Mak redha n doakan nani tau...
Nani syg makkkk

Even sometimes mak always said
Mak tau nani kuat...

Itu da ckup buat aku lap air mata..
Coz i know anything happen to me mak aku kuat as usual insyaAllah..  Allah jaga mak.. Allah jaga nani kat sni mak jgn riso

Again when doc ask me a lot of question about my past history aku tergel bila aik da dua tahun tak admit knapa malm ni admit?
Selmba aku jawab..
Pasai lama x cek in hahaha
Bila doc tnya awat kat bwh td oksigen rendah..
Sy nk oksigen depa bagi nebulizer mana sma ha haha
Hampeh hg knakn aku eh hahaha..
Ate da tnya rope itu...
Nama pun mmg severe brittle asma.  Aiyooo


Ok ckup r entri ni aku melalut ke laut...
Dr 4 pg tdi tjaga sedut gas.. amik darah...
N cucuk ubat... jom Allah gerak tahajud.. x blh tdo ingt kat suami cekkk...  blh bgn ka dak tu satgi...

B... mohamad azrul.

I luv u as usualll
Tq lah sush payah pujuk suruh cek in gak...
Sok mai bwk pisang..
Potassium low ni sbb sdit gas byk sgtt