GREAT BY GRADS!!!

Sunday, 15 December 2013


 ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA...


Hai Yeop dan Yong sekalian.. cuti sekolah anak-anak da nak habis ni... sekolah da nak di buka.. ate persiapan baju sekolah anak2 da dibuat ke?

Aik , belum beli lagi...?  Hah usah ler kome liba libu ( betulkah penggunaan bahasaku ini).. mudah je zaman sekarang ni... dihujung jari je sumenye... tapi pastikan ada tenet ler..

Teman nak kabo.. ni ade satu kedai online baju sekolah ni... comey2 je teman nengok budak2 pakai baju deme... kalo teman ade anak memang teman beli dah hehe... letih da teman berceloteh.. jom teman bawak kome intai kedai baju sekolah online ni... https://www.facebook.com/Pioneergrads
yang ni serba sedikit gambor promonye yang teman copy dari FB mereka kalau kome nak nengok lagi klik link di atas ye.....JOM SOKONG BARANGAN BUMIPUTERA KITA....
HARGA BERPATUTAN KEMAS DAN SELESA.... SELAMAT MEMBELI YE...







BRONCHIAL THERMOPLASTY

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA...

Entri ni nani nak kongsikan dengan kalian semua apa itu BT yang selama ni nani duk tulis kat dlm  blog Nani..KENAPA nani nak kongsikan pasal BT ni...
SIMPLE... jawapannya... sebab BT ni bagaikan peluang kedua untuk pesakit-pesakit asma kronik..

Wahai rakyat jelata sekalian klise jika nani cakap pentingnya oksigen kan sebab semua itu semua da tau.. budak tadika pun kalau tak tau oksigen depa tau kita bernafas melalui udara... kita ni pun kalau duk lari kena ligan lipas pun da termengah bagai nak putus urat usus...

Itu baru yang orang sihat yang boleh duk main lari2 kejar2 ala2 hindustan... Nani tak nak bagi contoh orang lain... Di sini Nani nak share ler pasal asma kronik yang Nani alami sendiri... ( Nani bukan bangga dengan sakit Nani tapi kan senang kalau orang yang alaminya sendiri bercerita .. tak dak lah tokok tambahnya dan penipuannya....) hehe

Ok, apa dia asma kronik tu....? hah ni pengalaman nani sendiri... Nani da kena asma dari umur 14 tahun... zaman sekolah rendah tu memang Nani ni aktif ler bola jaringnya bola balingnya... tak semput mak cik ni berlari...(mood makcik2 da sampai)
Bila naik sekolah menengah mak cik makin kerap semput jadi mak cik pun tak aktif bersukan da.. mulut mak cik je lah yang aktif lagi masuk pidato ler hafazan ler macam2 ler pertandingan menggunakan mulut...
Di alam kolej, Nani makin semput bila stres belajar atau penat yang amat sangat...
akhirnya di alam kerja terciptalah sejarah masuk ICU sebanyak 4x....WARGHHH DUNIAKU GELAP SEKETIKA... LOST!!!! 

PENAT sangatttt kena makan ubat kena masuk wad setiap minggu dan dalam masa 2 tahun 4x check in ICU.. ubat prednisolone tu mak cik makan 6 biji sekali setiap hari for 2 years da macam makan gula2...ewwww PAHIT!!!

****************************************************************************
OK Tamat da penerangan asma kronik Nani.. faham tak?
ku rasakan sudah tiada jalan lain untuk ku meneruskan hidupku... Kurasakan dunia perjalanan hidupku telah sampai kehujungnya... saat jatuhku hanya Allah yang tahu peritnya sakitnya insan ini nak meneruskan hidup ... kerjaya yang disayangi bagai harus aku tamatkan.. Alhamdulillah syukur saat jatuhku masih ada insan yang membantu meniupkan kata-kata semangat...

Saat dunia gelap ( penat ler mood novel2 ni) tekan butang BACK TO NORMAL.... ( ok da bertukar)

YUP ,that time memang Nani down sangat2... lastly doctor bagi option untuk buat BRONCHIAL THERMOPLASTY.... HAH ni my post part1 punya prosedur.....http://coral-zangief.blogspot.com/2013/06/operation-part-1.html

HAH.. tau hangpa semua duk google kan? hah ni link dia http://www.btforasthma.com/
generalnya Nani buat sebanyak 3x.. ye masuk dewan bedah.. tapi tak dak toreh menoreh.. Nani di tidur lenakan untuk mudahkan prosedur... oo lupa nak bagitau nani buat dekat hospital serdang selangor... so far lepas buat memang ada attack sikit tapi tak lah sampai masuk wad macam dlu.. prosedur ni kan nak kurangkan risiko asyik masuk tiub kat tekak je.. sakit tuuu... dan tak dak lah pulak nani kena makan ubat putih tu hehe da tak mkan ubat banyak2 da... jumpa doktor pun da kurang... still follow up ok... hehe

SO for those yang menghidap asma kronik.. jangan disesali ujian yang di beri.. jangan inagt kita tak dak peluang hidup sihat... BT ni bagaikan peluang kedua... CHAIYOK!!!.. jom hidup sihat...

**** SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU****


Hapuskan air matamu

Friday, 22 November 2013

Assalammualaikum dan salam sejahtera..

Just sharing my experienced...

Jika anda melawat adik berdik , saudara mara atau rakan taulan yang sakit.. pls..pls.. pls... dont cry in front of them...  di suatu ketika dahulu aku pernah merintih... aku pernah mengenakan syarat kepada rakan2ku... andai aku sakit.. please jangan datang melawat atau kalau nak datang juga jangan titiskan airmata kalian depan aku...

Aku pernah meminta jasa baik kawan2 supaya jangan dihubungi ahli keluargaku andai aku di masukkan ke wad.. taiping dan kubang kerian bukan  jarak yang dekat bagi mereka yang tiada kenderaan...aku risau keselamatan mereka diketika perjalanan itu nanti..

Aku pernah meminta supaya aku tidak ditidurkan , supaya tidak dimasukkn tiub padaku.. tapi andai keadaan mendesak aku minta pastikan aku terjaga kembali... kerana itu terlalu sakittt bagi aku...

Kenapa banyak sangat syarat yang aku kenakan? Tiada lain difikiranku... aku tidak mahu keluarga yang lama tak ku temui melihat aku dlm keadaan sakit.. aku tidak mahu melihat mereka bersedih.. aku tidak mahu ibuku bimbang, aku tidak mampu melihat air mata kesemua ahli keluargaku.. JUJUR AKU LEMAH!

Air mata yang tumpah hanya kerana melihat aku dalam kesakitan akan bisa melemahkan semangatku... ! Tolonglah maniskan mukamu.. teruskan senyummu.. agar aku tau kamu menyokong aku.. air matamu hanya menyakitkan aku lagi.. aku memerlukan sokonganmu...
JUJUR... jangan tangisi ujian untukku.. please pray for me.. tidak mudah melupakan kesakitan.. namun itu semua tidak mematahkan semngat aku dalam menjalankan tanggungjawab harianku.. dan kesakitanku bukn penghalang kejayaanku... itu ujian yang harus aku tempuhi.. jadi pls... HAPUSKAN AIR MATAMU...

BERINGAT LER KITEWWWW

Thursday, 7 November 2013

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA......

Hai semua pembaca.... harap2 anda semua sedang berbahagia di bawah RahmatNya... Apa? Ada yang sedang berduka...? tak pa menangislah andai itu mampu tenangkan hati anda.. da puas tangis gi amik wudhuk dan buat solat sunat Taubat pastu baca ayat2 Al-Quran.. Insya Allah hati akan tenang... Kalau rasa  bosan keluar ler dari rumah tu.. asyik terperuk je.. cer bawak2 berjalan menikmati alam ciptaan Allah ni.. terlalu banyak untuk dikagumi... bukan hanya awan dan rumput hijau yang luas terbentang je... tapi juga boleh kita nikmati perjalanan angkatan semut2... heeeeee

Sejak 2 menjak 3 menjak dan 4menjak ni.. Nani agak sibuk dengan proses kemas mengemas .. maklum lah bukan mudah nak memindahkan sesebuah klinik...  dari pejabat atas, pantri, bilik rekod dan bilik-bilik rawatan banyak yang perlu di kemaskan... 

Dalam duk sibuk  ni lah hangpa boleh tau sejauh mana kuatnya semangat kerjasama dikalangan kawan2 hgpa.. siapa dia kawan yang boleh hulurkan bantuan masa hgpa duk tak larat terkontang- kanting bagaikan sotong kepenatan... Alhamdulillah kawan-kawan Nani semuanya bekerjasama bagaikan WONDERPETS.. thanks guys... sebab tolong kita...

Tapi diakui lah dalam duk mengemas tu 4x mak cik kena asthma attack.. terpaksa jugaklah pergi hospital... gilos tak sosak dado.. makcik bertapo dalam guo bilik rekod tu.. duk mengemas dokumen dari tahun 2006... mase tu pun mak cik duk bercinta nak amik SPM  lagi haha...

Tapi tu lah kan... bukan mak cik tak sedar diri... kalau ada sesiapa follow (ececeh perasan tahap gaban) blog mak cik ni mesti tau tahap kesihatan makcik ni tak do lah excellent sangat tapi takdelah worseeee sangattt kiro atas pagar laei... mak cik tau depa kat tempat kerja makcik da sedio maklum da mak cik punyo sejarah penyakit.... 4x jadi penghuni ICU 3x masuk dewan bodah... Dengan alasan ni mak cik buleh jewww bergoyang kaki sambil mengengupdate blog....
        Hah tapi mak cik tak suko macam tu bukan ape.. dulu2 mak cik da pernah da tengok macam mana orang lain penat-penat buat kerja berat2 kita je buat kerja ringan... padahal makan gaji sama.. OPPS DONT JUDGE ME.. ini hak masing2 kan...? lagipun Alhmdulillah Allah da bagi peluang makcik lebih sihat dari dulu jadi mak cik nak guna sebaik mungkin.. terlalu Besar nilai pengorbanan yang perlu dibayar untuk sihat walaupun tak sepenuhnya yang penting lebih better, mak cik syukur.. ALHAMDULILLAH... lagipun duit gaji mak cik untuk mak dan Adik2 makcik jadi mak cik nak yang berkat..  jumlah yang banyak atau sedikit bukan ukurannya yang menjadi ukurannya adalah keberkatannya...

         Ok kawan2.. dalam hidup ni kita jagan terlalu perasannnn dan jangan terlalu merendah diri tahap orang boleh pijak2 dan henyak2 kepala kita.. cukup sekadar bersederhana... 

Jadi sentiasa ingat ini tau...

Jangan dibanggakan KEMUDAANmu ... kelak Usia TUA pasti menggamit mu

Jangan disangka kamu sentiasa SIHAT .. kerana KeSAKITAN itu akan kau rasa

Jangan dibanggakan dengan KEKAYAANmu.. kelak Kau pasti tersungkur di Lembah KEMISKINAN

Jangan terlalu suka dengan KELAPANGAN yang kau miliki... Kelak kau akan menangis kerana KESEMPITAN

Jangan terlalu senang denga HIDUPmu.. kelak kau akan susah ketika MATI menjemputmu..




     Kesimpulannya bersederhana lah kita dalam kehidupan kita... kerana kita ni bukan makin muda... tapi usia makin meningkat.. ok korang boleh kata apa ada pada angka? Mak cik no comment.. tu hak korang nak bercakap... kita juga pasti akan didatangi penyakit.. ala mesti korang pernah rasa sakit kepala.. xpun sakit sembelit nak membuang kan? Hahahaha... buat yang kaya tu beringat ler... gunakanlah kekayaan tu ke jalan yang betul masih banyak orang yang perlukan bantuan.. kalau semua orang kaya bantu yang miskin mesti Malaysia jadi negara tiada angka miskin... di saat lapang gunakanlah masa sebaiknya letakkanlah masa untuk temujanji dengan Allah.. jangan hanya ingat Allah ketika susah je...last but not least , dimana ada permulaan pasti ada pengakhiran.. begitu juga kehidupan kita.. ya MATI itu pasti.. tapi kematian bagaimana yang kita harapkan pastilah kita semua inginkan pengakhiran yang baik kan? Renung2kan selamat beramal..

Maafkan saya jika penulisan ini ada menggores hati sesiapa dari segi cara penyampaian atau penulisan.. ini hanya penulisan untuk bacaan santai...  segala komen membina diterima dengan hati terbuka.. segala kritikan juga diterima tapi jangan sampai buka aib sendiri ye... SEKIAN
******
SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAAN KU*************

Down to earth....

Sunday, 27 October 2013

Assalammualaikum dan salam sejahtera..

        Tajuk Down to earth.....?  Yup... dalam bahasa melayunya tunduk ke bumi... idea entri ni tiba2 datang sekrang.. haha nani dalam bas transnasional dari Teluk intan ke Penang...

          Kisahnya... berapa ramai antara kita yang mendoakan saudara seagama kita? Tolong jangan angkt tangan atau tunduk depan laptop... haha sebab i cant see you...

          Senjata umat islam adalah doa.. then y not kita mendoakan saudara segama kita yang lain yang tengah berperang , yang tgh dlm dilema, yg dlm kesusahan dan yang masih blm jumpa jalan terbaik dlm hidup.... Oppss dont judge me... yes, we r not perfect , so i...
But we can learn to be better then yesteday... kesilapan semalam jangan diulangi... peringtan buat diriku dan kamu juge....

           Mesti korang nak tau kan apa kaitannya mukadimah dgn tajuk ni..
Hmm pagi tadi nani tmnkn suami ke pasar bli barang mentah untuk meniaga esok.. then tnmpak ler seorang dua wanita seagama yang berpakaian tapi tak menutupi auratnya... but they wearing tudung... ada pulak seorang pak cik lalu sebelah nani tbe2 dengar dia cakap... adoyai baik bukak je tudung tu buat malu agama je...

            Nani yang terdengar terus terfikir... tapi sekurang2nya die ade kesedaran nak pakai tudung... tapi alang2 da pakai tudung kenapa tak diteruskan je menutup anggota badan lain yang tak boleh didedahkan tu... tapi ada je yang pakai tutup semua tapi ketat sehingga menammpakkan susk badan.., dan ade je yang pakai longgar tapi jarang

           Hah ko.. pecah kepala   mak cik duk fikir haha... jadi mak cik jadikan itu sebagai topik perbualan dengan suami mak cik...  suami mak cik pun bagi pandangan ... katanya...

           Tak semua kita ni boleh menerima teguran... walaupun kat astro tu ade cerita teladan tanah kubur, ade je buku mastika, dan rata2 kita ni confirm pernah belajar subjek pendidikan islam masa kat sekolah dulu...  tapi semua tu terletak pada hati kita... hati kita ibarat macam span yang serap je semua air... tapi tak boleh jadi penapis nak tapis bedasing dalam air tu... mcm tu dgn hati tak boleh nak tapis benda baik n benda tak baik.. terima je sume..

          Sebab tu islam tu indah.... nak bersihkan hati tak payah nak operation....  pi amik wudhuk, mengaji, solat dan doa...  doa tu ler senjata umat islam... dalam doa tu mintalah hati kita dilembutkan supaya kita tak ego bila ditegur... kita tak cuba nak tegakkan benang yang basah bila kita salah.... jaga rukun islam, rukun iman n ihsan.. insyaAllah bahagia dunia akhirat...

       Again ......   Dont judge me..  hehe ini sekadar perkongsian untuk renungan kita bersama... lastly.. learn to always down to earth bila ditegur.. n guys.. hidayah Allah tak datang bergolek kita harus mencari.. jangan ler bagi alasan tak tutup aurat sebb hidayah Allah tak sampai lagi...  malu kat orang bukan islam ....guys.. cari cari cari!  Mcm mana nak cari? Petang ni kalau keluar rumah  pastikan da sempurna segala aurat da ditutup baru keluar rumah... jangan takut lakukan perubahan.. kita bukan mundur bila kita jaga aurat kita... tapi kita da maju.. ye lah kalau tutup aurat dikatakan kolot dan mundur... kiranya binatang2 lagi maju ler dari kita kerana mereka  tidak berbaju....

Sekian

**************** SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU*******

     

         

Seringgit punya cerita

Wednesday, 23 October 2013

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA....

      Entri hari ni Nani nak share pasal cerita seringgit ....
Hari ni kami da start duk kemas2 nak berpindah ke bangunan lain.. jadi untuk 2 minggu ni klinik akan ditutup...

      Biasalah kan bila duk berkemas ni kita pun duk jalan kan 5S... tapi kita buat S yang pertama dulu.. yakni sisih... sume benda kalau boleh nak dibuang supaya ringan kotak kita tu... haha xberat makcik nak hangkat naik trun tangga nak oiiii! Mau semput balik nani nanti.. hehe minta simpang ler...

    Apa kaitan cerita pindah dengan seringgit? Hah.. kisahnya dalam duk banyak benda nak buang tu... adalah banyak kami jumpa kertas2 A4 tak pakai da... cenderahati company bagi... dan paling bez tu alatan2 perubatan dalam stor alat pakai habis .. contohnya bandage , micropore...

   Then, 1 of my frens ni nak ambil bandage untuk kegunaan peribadi... Aiyooo... Y must u take the bandage in front of me? Da mak cik jadi serba salah nak tegur... die nak ambil tapi die tanya mak cik pulak... alang2 orang da tanya mak cik kan... jadi mak cik pun tanya die...

" Agak2 kalau hang kerja bank la kan... pas tu hang memang tak dak duit sangat... hang berani tak nak ambil duit bank walapun seringgit?"

   Maaf ler mak cik tak tau nak habaq lagu mana jadi mak cik pun bagi perumpaan lagu tu... Alhamdulillah dia tak tarik muka 14 ngan mak cik... tapi dia letak balik dan jawab macam ni..

" tak pa lah aku tak jadi ambik... tapi kan soklan hang tu memang panah jantung,,, tembuih rasa nk pi buang ayaq sat...."

# conclusionnya... walau mana pun hgpa kerja toksah duk amik la barang tempat kerja buat harta sendiri lak.. bukan apa benda yang haram cara kita perolehi ni nanti doa susah nak makbul......

Renung2kan selamat beramal ye...

*****SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU******

LULUS GAGAL....

Thursday, 10 October 2013

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA...

Berapa ramai yang baca blog ni da bekerja dan kerjaya korang pulak memerlukan korang lulus dalam SATU peperiksaan khas ? Hah! Kau bukan takat dapat sijil je.... Ehe saja nak survey...

Contohnya kerjaya Jururawat... berapa ramai antara kalian yang tau jururawat2 kat hospital tu yang pakai baju putih ke ungu ke biru ke merah ke.... semua tu perlu lulus peperiksaan LEMBAGA JURURAWAT MALAYSIA... baik yang diploma atau yang degree...  Tanpa lesen LJM tu pengajian yang selama 3 tahun tu bagaikan sia2...
Sebabbbbbb tanpa lesen tu mereka tiada hak untuk menjaga pesakit2 di hospital seperti mencuci luka, memberi ubatan dan macam2 lagi lah...

SCARY U OLLS!  3 tahun belajar untuk jadi jururawat dan menghadapi peperiksaan LJM Yang hanya LULUS/GAGAL .. erkk gilos...
Tapi memang Nani akui lah sehari sebelum periksa tu macam orang gilos rasa tak boleh tidur.. masa tu tawakal  pada Allah je lagi yang tinggal.. nak masuk dewan periksa pun tak berani nak duk bincang ngan kawan2., maklum ler takut maklumat bercelaru...

Nak tunggu results tu berdebarnye dalam 2 minggu .. memang takut gagal... kalau gagal nak kena repeat hanya boleh duduk exam tu 3x je.. kalo tak lulus gak jawabnye carilah kerja lain.. hah nampak tak tu lah nyawa nak kerja jadi jururawat ni...

Alhamdulillah sekarang baru nani faham kenapa belajar jadi jururawat 3 tahun periksanya hanya lulus dan gagal je keputusannya.. soklan pun susah ya amat yang dibuat oleh LEMBAGA JURURAWAT... sebabnya....
Pesakit datang ke hospital menyerahkan nyawanya rohaninya dan fizikalnya untuk kita jaga.... yup sakitnya mungkin hanya demam... tapi bila pesakit tersebut berada dibawah tanggungjawab kita.. tugas kita bukan hanya sembuhkan demamnya.. tapi turut perlu menjaga auratnya.. solatnya..., rawatan yang diberikan haruslah holistik ...  tanggungjawab menjadi jururawat sangatlah besar... juga menuntut pengorbanan yang besar... kita terpaksa meninggal anak dan suami untuk kerja shif malam... dihina kerana  cuci berak orang... but... all nurses.. keep smiling... kerja kita adalah tugas yang mulia.. maafkan mereka yang tak mengerti kerana bukan mereka yang melakukan tugas kita....

Last but not least, tahniah diucapkan untuk semua adik2 yang baru dapat keputusan LJM Ok... yang lulus ingt tanggungjawab besar menanti anda.. yang gagal usaha lagi... repeat balik selagi ada peluang... mungkin cubaan berikutnya Allah akan bagi kejayaan... JANGAN PERNAH JAUH DARI ALLAH...

.........SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU.....

JOM BERKEBUN

Thursday, 3 October 2013

 ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA..

Hampir sebulan tak menulis di sini.. Kesibukan melanda maklumlah baru nak sesuaikan diri dengan  kerja..

Disini nani nak share dengan kalian  hasil salah satu kisah yang Nani baca

Tersebutlah kisah.... Ecececehhh

Kalian tahu tak orang-orang bijak Yunani dulu-dulu merawat mereka yang mengalami masalah keresahan/ penyakit2 psikologi dengan memaksa mereka bekerja di ladang dan kebun...
hasilnya mereka-mereka yang dirawat ini pun sihat...

Rasionalnya:
1) Tumbuh-tumbuhan itu berwarna hijau kebanyakkannya  jadi  warnanya mampu menenangkan minda

2) Apabila berkebun seluruh anggota badan digerakkan jadi tubuh badan akan jadi sihat... toksin2 dalam badan dikeluarkan melalui peluh betul tak? ala.. macam kita bersenam....

3) Kita akan berasa   puas bila kita dapat lihat hasil tanaman kita dan ini akan mengurangkan tekanan kita+++


4) Antara Ayat Al-Quran yang menyebut tentangnya....

maka berjalanlah di segala penjuru (Al-Mulk:15)

dan katakanlah bekerjalah kamu sekalian :(At-Taubah:105)

Dan aku berlindung kepada Mu dari sikap lemah dan malas (Al-Hadith)

 Dulu masa Nani buat praktikal di Hospital Bahagia Ulu Kinta aka Hospital Tanjung Rambutan Nani dapati kat situ ada satu wad yang dinamakan wad Kebun.. Penghuninya bercucuk tanam.. dan Kebanyakan penghuni di wad tu Nampak lebih ok berbanding wad-wad lain.

So.. Jom kita berkebun...

********************* SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU******************

JANGAN JADIKAN KUDIS

Saturday, 7 September 2013

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Kawan2 dalam hidup ni pasti setiap hari macam2 cabaran kita perlu hadapi kan? Tanpa sedar cabaran tu da mematangkan kita...
Perasan tak adakalanya dalam hidup kita ni kita perlu lalui sesuatu perkara tu berkali2... itulah namanya putaran kehidupan.. tiada kedua , ketiga atau ke berapa kalinya pun jika tiada yang pertama kali...
Jika perkara tu baru pertama kali mungkin agak kekok untuk kita handle tapi kalau da berpuluh kali insyaAllah kita akan hadapinya dengan tenang....

Kadang2 kita hairan mengapa ada kumpulan yang suka kita, boleh get along dengan kita tapi ada pula kumpulan yang  tak suka kita n tak boleh get along dengan kita..

Jangan pandang orang.. tapi kita pun ada rasa macam tu kn? Ada orang kita boleh rapat ada yang tak,.. hah bunyi macam topik budak2 tapi inilah babak yang akan sentiasa berulang2 dalam kehidupan kita...

Bagaimana nak mengatasi sikap kita supaya kita tak benci orang?
Ye r mana boleh  benci orang ... silap2 tu lah kawan baik kita suatu hari nanti... kan roda hidup sentiasa berputar?

1.. mind set.... be positive , think positive... a.k.a bersangka baik...
      Sila2 kawal set minda kita sebab otak n akal kita ni lah yang  
      Menggerakkan segala tingkah kita , body language kita

2.. bersangka baik selalu..., apa pun orang buat kat kita kita harus
      Bersangka baik... sebab bukan pe once kita da pandang buruk
       Pada seseorang pasti kita da buta nak lihat kebaikannya..

3.. berbuat baik dengan dia... walaupun dia layan buruk / perli2 kita... a.k,a buat bodoh apa die buat kat  kita n jangan layan .. ckp kat diri
Kalau kita wat macam yang die buat makanya tiada beza aku  dan die

4..  jauhkan diri sebab kalau dekat kang die benci kita belakang kita ngumpat kita jdi daaaaa tambah dosa dia...  kan lebih baik jauhkan diri sekurang-kurangnya  kita tau kita xde urusan dengan die n xde sebb die nak sakit hati kat kita ... tapi kalau da jauh pun die still ngumpat kita biarkanlah die terjun bersama labu2nya....

5.. ALWAYS REMIND TO OURSELF... OUR HATERS JUST IN SMALL NUMBER THAN OUR LOVERS... THE HATERS JUST WANNA SEE US FAIL... BUT THE LOVERSSSSS IS THOSE WHO WANNA SEE OUR SUCCESS... jadi... biarkan yang benci kita terjun dengan labu-labunya.... JANGAN JADIKAN SINDIRAN MEREKA KUDIS BAGI KITA BUT KEEP IT UP TO BURN OUR SPIRIT FOR SUCCESS....

SEKIAN.... SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU.....

AFTER 1MONTH++ OF BRONCHIAL THERMALPLASTY

Wednesday, 4 September 2013

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA...

Baca tajuk pun kome semua da boleh tau apa Nani nak beritahu kan? yup, i want to share with all readers  what i feel? how my life? after 1 month++ of BT...
Alhamdulillah bersyukur sangat sebab rasa bagaikan mimpi ngeri Nani da berakhir.. hehe Kalau dlu hampir setiap hari ke KECEMASAN  hospital terpaksa sedut gas (nebulizer), then ZON MERAH tu da macam perkara biasa je pada Nani..  Wad sudah bagaikan rumah kedua... ICU bagaikan wad kelas pertama untuk Nani... hah sampai macam tu Nani boleh katakan , so kome boleh fahamkan how frust i  am with my life...? how tired i am with my illness? begitulah hari suram yang Nani lalui.. penuh dengan rasa terkilan dan kecewa...

Tapi alhamdulillah keluarga dan sahabat sentiasa ada bagi kata semangat.. dan Nani percaya Allah takkan uji kita dengan perkara yang kita tidak mampu... InsyaAllah pasti ada hikmahnya...

YEAHHHHHHH!!!! Alhamdulillah sudah sebulan lebih selepas prosedur BT.. nani da bekerja.. meskipun light duty tapi nani da kurang ke hospital...  takdelah setiap hari.. da sebulan ni da boleh naik tangga... da tak tido kat ruang tamu da hehehe... Nani pun da tak terjaga malam sebab lelah.. pendek kata.. rasa badan macam da sihat n lain dari dulu...( macam da jadi transformers haha) 


Syukur Alhamdulillah.. meskipun doktor kata  prosedur ni hanya untuk mengurangkan kekerapan dapat asma.. tak pe.. yang penting dapat lebih baik dari dulu itu pun nani da syukur...

 Thanks  to all insan2 mulia yang terlibat...

luv u olls...

****** SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU******

WASPADA DENGAN 4 PERKARA

Tuesday, 3 September 2013

Assalammualaikum dan salam sejahtera...


Jom kita elakkan... jaga- jaga dengan 4 perkara ini ye...
(4 perkara yang menyebabkan hidup terasa sempit, hati menjadi sedih dan dada terasa sesak)


1)                TIDAK RELA / TIDAK SUKA menerima Qadha’ dan Qadar Allah...
2)              Terjerumus pada kemaksiatan TANPA BERTAUBAT.

.... Semua itu akibat sikap perbuatan kalian (Asy-Syura:30)

3)               DENGKI / IRI HATI kepada orang lain atas kurniaan yang Allah kepada seseorang....

Adakah mereka iri hati kepada orang yang telah di beri kurnia oleh Allah (An-Nisa’:54)

4)              Berpaling daripada peringatan Allah...

....  maka sungguh baginya penghidupan yang sempit.. ( Thaha:124)

Sekian..



********************** SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU**********************

PERKAHWINAN JARAK JAUH

Saturday, 24 August 2013

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA...

Perkahwinan jarak jauh bagaikan sudah menjadi trend... jangan salah faham mksud Nani di sini ramai pasangan yang berkahwein tapi kena duduk jauh dengan suami / isteri masing2... biasanya kerana tuntutan tugas ... maaf saya tidak tahu kerjaya orang lain tapi saya cuma tau kerjaya saya dan perkongsian pengalaman rakan2 yang lain...

APA YANG BEST KAHWIN  TAPI TINGGAL BERASINGAN. ...

- u olls tak de bestnye kahwin tapi tinggal jauh ni... sedih lagi ada lah.. tapi kita jangan turut rasa hati... sebaliknya belajar untuk bersyukur... sekurang2nya Allah bagi kita nikmat bercinta setiap hari... haha  faham x?  Betol... buat apa nk ikutkan rasa hati... pasti bersebab mengapa Allah bagi kita jodoh tapi kita tak leh duk sama... think positive... may be Allah nak kita lebih kenal pasangan kita n Allah nak kita perbaiki diri masing2 .. maklum lah zaman la ni.. ramai orang muda yang berkahwin bercerai... sebab cepat melatah..

- biasalah adakalanya lidah akan tergigit tapi kita kena belajar dan terus belajar untuk memperbaiki hubungan n memperbaiki diri kita...

NAK TAU APA LAGI YANG BEST?

Ini pengalaman sendiri jadi korang pun boleh share jugak tau pengalamn atau pendapat korang....

1) bez bila bervideo call bagaikan tinggal di oversea...
2)  rindu tu bercambah2...  bagaikan anak muda bercinta...( im not old yet... still young)
3) pangkah kalendar hari2... sambil tersengih2 depan kalendar tu...
4) bila jumpa semua tempat nak dipergi .. maklumlah nak memanfaatkan masa  bersama hehe...
5) maklumlah tak duk skali jadi takde lah suami dapat rasa air tangan kita., jadi bila jumpalah nak masak untuk suami... masak ayam goreng rempah ngan daging masak kicap pun suami  makan penuh selera.... hahaha
6) hp sentiasa di tangan ... rindu giler bebbb
7) pasangan kahwin jauh ni memang pandai bab2 aplikasi  text n call percuma ni... line, whatsapp, viber, tango, wechat.....
8) memang segala saiz baju, seluar, kain , kasut n segala minatnya on finger tips... maklumlah bila jumpa je nk wat suprise bg hadiah haha...
9) asyik plan nk bercuti sne sni je hehe...
10) pasangan jauh ni hebat... boleh hafal da waktu ketapi, bas n $ tol hehe

Sekian...

Semua pasangan jauh.. xmo cedey2... bergembiralah n bersyukurlah hehe

Jaga2 ada yang memerhati

Wednesday, 21 August 2013

Assalammualaikum dan salam sejahtera....

Sayang beribu sayang
Pelajaranmu tinggi
Akhlakmu zero...

Please be more emphathy..
Jangan hanya tahu menyilang tangan di badan...
Touch is a treatment ...
Atau kamu merasa jijik untuk menyentuh mereka
Jika begitu kamu telah salah memilih kerjaya

Terima kasih atas jasa mu yg sedikit itu...
Maaf bukan tidak ku hargai..
Tapi arahanmu tanpa akallah yang menyebabkan aku jatuh akibat dipaksa menukar tempat dalam keadaanku tidak berdaya
Dengan kau hanya lihat membatu tidak membantu...

Terima kasih pengawal... meski jawatanmu rendah  pertolonganmu menggambarkan akhlakmu yang tinggi...
Kerana kamu anak bangsaku..
Malu untuk ku mengadu..
Kerana menjaga nama bapamu yang berada di belakang mu...

Sekian....

Pengajarannya: jaga akhlak walau dimana berada... malaikat ada dikedua bahu tak berhenti mencatat segala yang berlaku

Raya 2013.... Teluk Anson....

Tuesday, 13 August 2013

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA....

Nani nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI  MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada semua yang mengenali Nani....

This year my 1st time celebrate raya as a wife ... as daughter in law... and after 1 month of BT..

Walaupun Nani n suami daripada PERAK tapi tetap kene oooooosommm jugak hahaha.... disebabkan kalah jadi raya pertama Nani di Teluk Intan di rumah ibu mertua.... hehe actually tak kisah pun sebab dua2 keluarga dan ramai je ahli keluarga...

Jom Nani nak share gambar ngan kome sume... no caption coz all the pictures tell u how happy i am... seriously bezzz dapat gi PASYOR JENERIS..

AFTER 2 WEEKS BT

Thursday, 1 August 2013

Assalammualaikum dan salam sejahtera...

Today is 1/8/2013...
Bermakna sudah 2 minggu nani menjalani prosedur BT...
Nak tahu apa improvement NanI?

20/7/2013: Nani terpaksa mengguna BIPAP untuk bernafas sebab masa tu betul2 2 hari baru lepas BT . Tapi pakai sejam je.. da ok.. Alhamdulillah...
Kalau dulu confirm da intubate dan dimasukkan ke ICU...

22/7/2013: Berkobar2 nak pergi kerja , tapi pagi tu tiba2 NANI batuk keluar darah.. tapi lepas jumpa doctor.. NANI diberi MC rehat 2 hari di rumah

24/7/2013: Nani dapat asthma attack masa nak tidur.. terpaksa drive ke hospital sorang2.. but after 1 nebulizer given.. feel much better..

Nani da masuk kerja 24/7/2013... so far Alhamdulillah takde masalah lagi.. tak de asthma attack.. n no admission in ward lagi...

Tapi korang jangan suruh Nani lari.. memang berlari dan naik tangga nani tak boleh lagi... rasa semput sangat bila buat 2 - 2 benda tu....

Conclusion... Nani kurang ke hospital ambil neb dan Nani dapat bekerja seharian tanpa  ada masalah sush nafas....

Sekian, Syurga Firdaus Kegembiraanku...

KEEP SMILING ...

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Di bulan Ramadhan ni kita di galakkan bersabar dan senyum selalu...
Ni Nani nak share sikit peristiwa hari ni yang Nani lalui..

Hari ni Nani pergi buat lesen baru kat JPJ SEBERANG JAYA . Macam biasa Nani di temani kawan serumah Nani, Junaidah.. kebetulan Jun kerja petang hari ni..

Terkejut Nani hari ni ramai sangat kat JPJ tu.. bayangkan  Nani punya no giliran 1270 sedangkan masa tu no yang di panggil baru 1156..
Nani dan Jun decide nak tunggu juga..

Da lama berdiri tu tiba2 ada seorang pegawai di JPJ tu buat pengumuman... " Tuan, Puan yang nak bayar roadtax sila beratur di kaunter 8, 10, 11 dan 13,.. jangan berebut2 kita akan layan semua orang, InsyaAllah" makanya mudah ler urusan mereka ysng nak bayar roadtax tu.. TAHNIAH kt pegawai tu.. tindakan dia da mengurangkan kapasiti orang di dalam tu serta menambahkan keluasan ruangan menunggu... Bukan apa, Nani kesian tengok warga emas  yang datang.. lagipun Nani di fahamkan yang da 3 hari sistem JPJ down.. tu pasal orang ramai hari ni...

At last urusan Nani siap pukul 01.30 ptg.. n terus rushing ke tempat kerja... n most important thing... LESEN NANI DA FULL!

Sekian.. Syurga Firdaus KegembiraanKu

DAGING MASAK SOS TIRAM

Wednesday, 31 July 2013

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Semalam Nani tak tau nak masak apa untuk berbuka.. Suami tinggal  kat Teluk Intan, kawan serumah kerja shif petang balik pukuln9 mlm nanti.. jawapnya berbuka sorang2 ler...

Dalam duk memikir nak masak apa tu Nani keluarkan daging dari peti ais  terus terasa nak masak  daging masak sos tiram.. simple je resepinya.. cubalah anda pasti takkan kecewa hehe ( confident je kononnya)
Ok bahan2

1.. watak hero: daging ( bergantung korang nak masak berapa ramai nak makan... ) Nani mkn sorng jadi masak sikit je..
2.. Sos tiram dlm3 sudu besar (depends on daging... jgn byk nanti masin)
3. Bawang merah kecil 2 biji dihiris
4. Bawang besar potong bulat2 untuk hiasan
5. Cili merah potong ikut kreativiti untuk hiasan.
6. Air 1/4 cawan.. nak bg dahing lembut
7. Lada hitam yang ditumbuk halusssss sikit je.. nak senang guna serbuk lada hitam yang ada dijual dikedai2
8. Minyak masak 2 sudu besar
9. Kicap 2 sudu kecil

Cara2
1. Panaskan minyak..
2. Tumiskan bawang merah kecil sampai naik bau..
3. Masukkan daging..
4. Masuk sos tiram..
5. Masuk air untuk bagi ada kuah sikit dan lembutkan daging.
6. Tabur lada hitam sikit...
7. Masuk kicap..
8. Bila daging da lembut masukkan bawang besar n cili
9. Then tutup api n hidang....
Tara.... siap da...

Maaf ye tak dapat upload gambar sebab tab probs.. hu2

Selamat mencuba...

Sekian , Syurga Firdaus Kegembiraanku...

TODAY IS EXPIRED DATE...

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

KRINGGG, KRINGGG!  Nani tengok ler HP sapa yang call petang2 ni... lepas tu nani tersengih sorang2 sebab yang call tu suami Nani... Dalam hati terdetik 'mesti rindu aku ni' hikhik hik

Nani   : Assalammualaikum abang.
Suami : Waalaikumsalam, sayang  kalau abang tak salah hari ni lesen sayang mati kan?
Nani   : Eh, ye ke abang? tak pasti.. nanti sayang check balik..
Suami : Ye lah sayang check dulu k.. kalau da expired esok pergi buat tau... ok lah sayang hati - hati balik kerja nanti apa2 mesej abang ok.. nanti malam abang call lagi.. Assalammualaikum
Nani  : Waalaikumsalam, baik abang, ok abang pun baik2 kerja tu ok.. Bye..

Hahaha tak sebut rindu pun sekali mau peringatkan lesen da mati.. Sekali betul daaa lesen da expired.... Alhamdulillah suami ingatkan, kalau tak melayang ler duit kalau kena saman... hahahaha

Sekian 

Syurga Firdaus Kegembiraanku

NIKMAT MANA YANG INGIN AKU DUSTAKAN

Wednesday, 24 July 2013

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM RAMADHAN...

Semalam Nani dapat chat dengan 1st patient yang buat BT (BRONCHO THERMALPLASTY) mcm Yang Nani buat tu...  Nice to know her.. at least Nani tau Nani tidak berseorangan.. masih ada insan turut marasai apa yang Nani rasa... Rasa yang tak terungkap bila kita berkongsi pengalaman dengan insan lain yang alaminya juga...

Bila direnung betul kata adik lina tu.. BT bagaikan peluang kedua... Nani duk sorang2 kat rumah semalam dan berfikir sejenak... terlalu banyak Allah mudahkan hidup Nani.. betul kata orang apa sahaja keputusan hidup yang kita ambil hari ni menentukan perjalanan hari esok..

Nani anak ke3 dari 7 orang adik beradik.. kehidupan keluarga kami sederhana.. mempunyai seorang ibu yang sangat cekal dan tabah.. tanpa mak Nani mungkin  takkan jadi kuat macam yang kwn2 selalu cakap...

Daripada umur 14 tahun Nani disahkan menghidap asma dan menggunakan ubat inhaler.. padahal masa sekolah rendah Nani aktif main bola baling bola jaring dan macam2 benda lagi.. hidup Nani mula berubah sejak tingkatan 2. Asyik muka Nani je masuk bilik sakit kat sekolah tu. Kehadiran ke sekolah memang terjejas .. sampaikan masa PMR dan SPM pun dapat asthma attack masa periksa.. tapi ALHAMDULILLAH dapat juga buat mak senyum dengan keputusan periksa..

Then Nani dapat tawaran Matriks aliran sains dan Asasi undang2 di UITM... Nani terpaksa tolak atas sebab2 tertentu.. dan Nani pilih belajar Diploma Kejururawatan di KUIS ..  ni lah keputusan paling besar dalam hidup Nani yang telah merubah segalanya...

Ternyata pilihan untuk tolak IPTA dan memilih untuk belajar di IPTS mempunyai hikmah yang cukup besar...  Permulaan Nani belajar dulu menggunakan PTPTN.. ketika di Sem2  USM telah datang di kolej Nani  buat temuduga untuk BIASISWA... Alhamdulillah rezeki Nani  USM telah taja bukan hanya baki semester tapi USM telah taja dari sem 1 yang Nani guna PTPTN tu.... SUBHANALLAH... ALHAMDULILLAH ... ALLAHUAKBAR!

Rezeki Nani terus kerja dengan USM dan ALHAMDULILLAH USM juga yang tanggung kos pembedahan Nani... sebanyak Rm 27,ooo.. Mungkin andai Nani di institusi lain Nani da di buang kerja... 4x intubated di ICU bukan pengalaman manis bagi Nani... MALU ... SAKIT.. itu yang Nani rasakan ... ye lah  Nani malu setiap kali habis shif malam confirm muka Nani ada di kecemasan ambil nebulizer... SAKIT bila jarum di cucuk di merata tubuh kita.. meskipun nani seorang jururawat  nani tetap tak boleh lari .. ini semua lumrah kehidupan..

Saat doktor cakap Nani tiada harapan untuk sihat dan terpaksa buat light duty... SEDIH!
KECEWA!  Sebab Nani sayangkan kerja Nani... Nani nak tolong ramai lagi pesakit kanser..
Didikan mak, semangat mak dan semangat yang Nani pinjam daripada bekas2 pesakit yang Nani jaga dulu banyak bantu Nani jadi manusia yang kuat dan tabah... 

Alhamdulillah masih ada sinar untuk Nani... akhirnya Nani end up dengan menjalani BT.. Yup diakui air mata tak berhenti mengalir dan harapan Nani masih tetap ada untuk hidup sihat... terlalu banyak Nikmat yang Allah bagi pada Nani...

Saat Nani rasa sunyi , Allah kurniakan Nani seorang suami untuk menemani perjuangan Nani... LALU NIKMAT ALLAH YANG MANA SATU INGIN NANI DUSTAKAN INGIN NANI TIDAKKAN?  TIADA SAMA SEKALI , SEMUA YANG BERLAKU ADALAH ATURANNYA ... SYUKUR YA RABB...

Brekkkkkk, PULAS STERENG!

Tuesday, 23 July 2013

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Hai! Apa khabar semua? Bagaimana dengan perjalanan Ramadhan kalian? Adakah dimanfaatkan? Adakah telah disia2kan? Opss... jgn bagi jawapan di sini... tapi jawablah pada hati anda sendiri.... andai telah dimanfaatkan... ALHAMDULILLAH SYUKUR.... TAHNIAH BUAT DIRI ANDA... tapi... andai telah disia2kan... opss tekan brek... dan pulas stereng cepat! Masih belum terlambat anda nak  memanfaatkan Ramadhan...

Apa? Anda tak tahu nak buat apa?  Guys, wake up.... kebaikan sebesar biji sawi pun dikira tau pahalanya.. malah pahalanya mungkin lebih besar dari biji sawi tu...

1) Zikir...... yg ni senang je sambil mengadap FB pun boleh buat kn?

2) Baca Al- Quran.. ingat pahalanya bukan untuk 1 ayat tapi every single words tau.... Walaupun ngaji menggunakan Ipad berwudhuk jugak tau... memang tak berdosa mengaji takde wudhuk tapi tak beradab ler dgn Al quran bila mengaji tak berwudhuk

3) Sedekah... time hgpa pi masjid cer rerajin buh rm1  -rm2 dalam tabung tu... untung tau.. sbb kot2 depa guna duit tu besaqkan masjid tahun depan kita pun dapat pahala gak...

4) solat.. haaaa yg ni yg WAJIB buat... rasa mcm puasa tu sia2 je bila kita sibuk duk kejar yg sunat tp yg WAJIB tak dibuat...

5) Jaga Aurat... yg ni hgpa tau norh.. tak payah explain la norh? 

* kawan2 jangan disia2kan Ramadhan ini kerana belum pasti kita berpeluang bertemu Ramadhan akan datang.. jadikan Ramadhan ini starting point untuk kita berubah... ingat.. TERUS TEKAN BREK DAN PULAS STERENG.... doakan saya juga ya.... SALAM  RAMADHAN

BERAKHIRNYA PENANTIAN

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA..

18/7/2013:  hari pembedahan Nani yang terakhir.... juga bermakna berakhir la juga penantian Nani... jujur cakap penat sangat nak ulang alik penang ke Selangor. Then in between every operation tu bila sihat Nani kerja dan bila Nani tak sihat doctor bagi mc.. kiranya seingt Nani  dalam tempoh ni Nani baru kerja 6 hari...

Bila mc lama tu Nani  rehat di rumah mak di Taiping atau rumah mak mertua di Teluk intan...  apa2 pun Nani bersyukur sangatt sebab akhirnya semuanya da berakhir.. sekarang ni Nani teruskan follow up dengan Hospital Kepala Batas..

After 3 session yang last ni la paling Nani rasa teruk sangat...  sebab asthma attack makin kerap n post extubate ari tu tekak nani luka teruk... jd  kena la makan bubur kanji n air sejuk2... Alhmdulillah masih dapat mkn kn?...

But now i feel much better... dan semangat gila nak pergi kerja... da lama sangat tak kerja... hehe...

Doctor kata bukan bermaksud pembedahan ni awak akan sihat sepenuhnya tapi insyaAllah  kualiti hidup Nani akan dapat ditingkatkan... Nani faham tu jadi sekarang nak kena jaga diri baik2 sehingga betul2 baik ...

Last but not least,  berjuta2 terima kasih kepada semua :
- ahli keluarga , saudara mara, suami, FAMILY KAMY
- kakitangan IPPT  dan USM,
- kwn2 sekerja...
- kwn2 serumah...
- kakitangan wad 8b hospital serdang
-  respiratory team of Hospital Serdang  ... Dr Jamalul n the gang
- respiratory team of Hospital Kepala Batas especially Dr Kumaresh

DOAKAN NANI TERUS SIHAT YE SEMUA... salam ramadhan

WASIAT RASULULLAH SAW ( PART2)

Tuesday, 16 July 2013

Assalammualaikum dan salam sejahtera..
ENTRI ini sebagai perkongsian ilmu dan peringatan bersama...
RASULULLAH SAW BERSABDA.. " Allah menciptakan Malaikat di bawah Arasy. Malaikat tersebut bertasbih dalam seluruh bahasa. Apabila pada malam jumaat Allah memerintahkannya untuk turun dari langit ke bumi dan melihat penduduk bumi sambil berkata:
" WAHAI ANAK2 YANG BERUMUR 20 TAHUN, janganlah kalian terpedaya oleh tipuan dunia,"
" WAHAI ORANG YANG BERUMUR 30 TAHUN, carilah rezeki Allah dan pergunakanlah akalmu."
" WAHAI ORANG YANG BERUMUR 40 TAHUN, berbuatlah baik dan berusahalah  dengan bersungguh-sungguh."
" WAHAI ORANG YANG BERUMUR 50 TAHUN, tidak ada lagi uzur bagimu."
" WAHAI ORANG YANG BERUMUR 60 TAHUN, apa yang telah engkau siapkan untuk bekal akhiratmu,"
" WAHAI ORANG YANG BERUMUR 70 TAHUN, sudah dekat waktu panen bagi orang yang menanam tanaman."
" WAHAI ORANG YANG BERUMUR 80 TAHUN, Taatilah Allah di bumiNya"
" WAHAI ORANG YANG BERUMUR 90 TAHUN, telah tiba waktunya untuk sampai pada akhir perjalanan maka persiapkanlah bekal."
" WAHAI ORANG YANG BERUMUR 100 TAHUN, Hari Kiamat telah datang kepadamu, tetapi kamu tidak menyedarinya,"
Kemudian Malaikat itu berkata, " kalaulah bukan kerana orang tua yang rukuk, para pemuda yang khusyuk , dan anak2 kecil yang sedang menyusu ibunya, pasti azab telah ditimpakan pada kalian sekeras- kerasnya."
Sekian.. Syurga Firdaus KegembiraanKu....

WASIAT RASLULLAH S.A.W (part1)

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Entri kali ni cuma Nani nk kongsikan sikit pembacaan Nani petang ni... Semoga kita sama2 beroleh manfaatnya...

Sabda RASULULLAH S.A.W
" Ada 6 perkara baik tetapi 6 perkara lainnya lebih baik daripadanya"

1) Keadilan itu baik TETAPI keadilan yang dijlnkan oleh seorang pemimpin itu lebih baik.

2) Sabar itu baik TETAPI sabar yang dilakukan oleh orang fakir itu lebih baik.

3)  Wara ( sifat hati2 dalam agama) itu baik TETAPI wara yang dilakukan oleh seorang ulama itu lebih baik.

4) Sifat dermawan itu baik TETAPI kedermawanan yang dilakukan oleh orang kaya itu lebih baik.

5) Taubat itu baik TETAPI taubat yang dilakukan oleh seorang pemuda itu lebih baik.

6) Malu itu baik TETAPI malu yang disandang oleh seorang wanita itu lebih baik.

# ###########################################

1) Seorang pemimpin yang tidak adil seperti awan tanpa hujan.

2) Orang fakir yang tidak sabar seperti lampu yang tiada sinarnya.

3)  Seorang ulama yang tidak memiliki sifat wara seperti pohon yang tiada buahnya.

4) Orang kaya yang tidak dermawan seperti tanah yang gersang.

5) Pemuda yang tidak mahu bertaubat  seperti sungai yang tiada airnya.

6) Wanita yang tidak mempunyai sifat malu seperti masakan yang tiada garamnya.

***** Sekian.... Syurga Firdaus Kegembiraanku...

Catatan 16/7/2013

Monday, 15 July 2013

Assalammualaikum dan salam sejahtera..

Pejam celik pejam celik da sampai da untuk operation yg ketiga a.k.a yg terakhir... juga masih di wd yang sama, katil yang sama dn juga Hospital yang sama..

Teringat Nani mula2 datang untuk yang pertama dulu takut sangatttt menangis tak berhenti... Alhamdulillah ramai yang support masa tu...
Masa tu 27/5/2013....

Hari ni 16/7/2013...nani datang lagi untuk buat operation yang sama... harpnya lancar seperti dua2 prosedur sebelum ni.. doakan ok...

Cuma Nani masih takut setiap kali dibawa ke dewan bedah... tipu lah tak takut... Nani takut ditidurkan dan tak bangun2 hehe sume orang kalau disituasi Nani akan fikirkan perkara yang sama... tapi sume tu Allah yg tentukan kita hanya perlu berusaha selagi mampu dan jangan mudah menyerah dan putus asa... kita kena sentiasa tanamkan dalam diri kita Allah sayangkan kita sebab tu kita di uji ...

Mungkin kadang2 kita lalai dan adakalanya kita melupakan Dia... jadi bila kita diuji kita pasti akan ingat pada Dia... Allah rindu nak mendengar rintihan hambaNya... mudah-mudahan sakit kita menjadi kifarah dosa2 kita...

Ok lah, doctor datang nk cek.... hee jumpa lagi.. sekian

#coretan Nani...

Saat hati hiba
Saat hati berduka
Saat hati gelisah
Saat hati gundah gulana

Tenangkan hati dengan zikrullah
Bajai hati dengan Kalamullah
Teruslah berpegang utuh pada tali Allah

Kekuatan tidak hadir bila kita tunduk terus menyerah
Sebaliknya kekuatan semakin kukuh bila kita berdiri, bangkit dan terus melangkah..

Sekian, Syurga Firdaus Kegembiraanku....

Catatan di 6 ramadhan

Assalammualaikum dan salam sejahtera

15/7/2013:
Nani da memulakan perjlanan ke Nilai,Negeri Sembilan.. Stay dirumah mak sedara Nani sebelum masuk wad esok pagi....

Sahur tadi Nani da start makan ubat yang Doc bagi.. 50mg tab prednisolone... GRRRR pahitnyeeee... ada lagi 2 ari untuk makan ubat .... Excuse me, misi pun manusia yg ada deria rasa..

Hati nani tengah tak sedap ni tak taulah kurang bahan apa... apa2 pun terima kasih kepada insan2 yg tak jemu bagi kata semangat pada Nani..

Pengalaman  awal Ramadhan ni amat2 Nani hargai...
1.... dapat gak sahur n buka puasa dgn mak n adik2
2....  berpeluang sambut Ramadhan dengan suami, mak mertua, adik2 ipor n  opah
3....  nak tau tak... bez sgt nani dapat tolong suami n mak mrtua n adik2 ipor meniaga roti jala kat bazar Ramadhan...

# to all penduduk Teluk Intan yang berdekatan Kampung Bahagia jemput2 ler singgah gerai ROTI JALA SUMBER REZEKI TAMAN CECILY... gerainya dibelakang .. ROTI JALA YANG DIJUAL 4=RM1... kuahnya DURIAN N KARI...   nak tempah pun boleh gak...

Kepada pelanggan2 yg da merasa roti jala sumber rezeki.. jutaan terima kasih atas sokongan dan kesabaran kalian .. harap kalian tak jemu dgn roti jala sumber rezeki ok? Sokongan anda da berjaya menaikkan semangat staf2 di SUMBER REZEKI UNTUK MENINGKATKAN PENGHASILAN ROTI JALA SEIRING DGN PETMINTAAN ANDA.. bermula dengan 9kg, 10kg, 11kg, n kini 14kg / hari... Alhamdulillah... syukur ke hadrat Ilahi....

Ish da berceloteh pun hati masih gundah gulana mungkin berdebar kot sebab ni prosedur terakhir ..... DOAKAN nani ye....

Salam Ramadhan....          SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU

Esok puasa...

Monday, 8 July 2013

Assalammualaikum dan salam sejahtera....
Ramadhan menjelang lagi.....! Tak sabar rasanya nak sambut Ramadhan.... sebab tahun ni berbeza dengan tahun2 sebelum ni ... nak tahu kenapa?

Ok, tahun ni berpuasa

 1) sebagai isteri kepada seorang suami yang sangat sabar..Mohamad Azrul...
2) my last operation will be on the day 9 of Ramadhan..insyaAllah hope kali ni bjln lancar                     seperti sebelumnya...
3) tahun ni kena masak sendiri sebab tahun2 sebelum ni Nani  asyik berbuka di wad.. maklum ler masa tu bujang duk pulak  negeri orang nun jauh di sana jadi wajiblah kerja shif ptg... 
4) nani merasa berbuka / bersahur di banyak rumah.. rumah  Nani sekarang ni ada di      teluk intan (rumah mak mertua),   taiping (rumah bondaku) , penang (rumah sewa)

Ok kawan2 selamat meunaikan ibadah puasa... ingat ye puasa bukan bebanan tapi adalah rawatan terapi untuk merawat fizikal dan rohani kita..

Dalam setahun ni macam2 yang kita makan ... tak berhenti2 organ kita duk buat kerja... jangan tak tau... bukan perut je bekerja ye bila kita makan tapi semua organ terlibat. Ye r cuba byang...

Mulut kunyah mknn , lalu kat esophagus. Masuk kat perut.. organ lain tlg rembeskan enzim untuk kecilkan n cernakan makann kita... semua yang da dikecilkan tu dibawak pulak oleh salur darah pi slruh tubuh sbg  untuk digunakan anggota bdan kita .. n all this system dikawal atur oleh otak..... ( faham tak.? Maaf ler berrrteterabur nota Nani bagi ni...)

Jadi di Bulan Ramadhan ni ler kita nak servis balik semua sytem badan kita.. ok... n bulan Ramdahan ni digalakkan kita melakukan banyak AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR tampung balik yang mana terkurang....

InsyaAllah diharap tempoh sebulan ni dapat mentarbiahkan kita bersama....
Salam Ramadhan...

Operation Part 2

Wednesday, 26 June 2013

Assalammualaikum dan salam sejahtera...

Hai semua, Alhamdulillah seperti yang dijadualkan insyaAllah esok pagi Nani akan menjalani pembedahan yang kedua...

Walaupun yang pertama da berjaya harungi tapi still ada perasan berdebr... mcm nk nikah pulak rasanya...heee
Ini cuma slh satu usaha Nani selebihnya Nani serahkan pada qada dan qadar...Allah da aturkan perjalnn hidup ini dan segalanya da terulis di Loh Mahfuz.. Nani terima ini sbg ujian untuk Nani..

Pengorbanan suami yang sanggup tinggalkan kerja untuk teman Nani amat2 Nani hargai dan makin menguatkan semangat Nani untuk sihat..
CINTA KAN MAMPU MENGUATKAN KITA.... ceeewahhh.

Ok lah sampai sni dulu... mohon doa kalian ye... 10 jari Nani susn mohon kemaafan... sayang Allah, sayang Rasulullah, sayang mak dan umi... sayang suami dan sayang semua....

Sekian...
Firdaus farhani.... syurga firdaus kegembiraan ku....

ShAriNg is CaRinG

Monday, 24 June 2013

Assalmmualaikum dan salam sejahtera.....

InsyaAllah hari ni Nani akan bertolak ke Nilai N9 dengan suami Nani.. Esok  nani da kenA daftar masuk wad..
Lusa adalh hari pembedahannya...
Tapi jerebu mcm ni tak tau ler bolrh wat atau tak... sebab tak sesuai untuk lepas pmbedahan.... doakn yang terbaik ye...

Tapi yang Nani suke sangat sebab suami Nani sanggup bagi tablet dia kat Nani... Dia takut Nani bosan duk dlm wad mcm hari tu... hehe

speechless Nani mase suami Nani bagi tab tu.. bukn ape...
Nani tak  pernah trrfikir nak pakai tablet..  sebab Nani tak reti guna gadget2 ni.... yang tau cme guna nokia sebab functionnya senang..
Nak pulak Nani ni takut pkai brg mahal2 alangkan hp Nokia Nani pun selalu jatuh... hish la... nk jaga tab pulak...

' abg tak kaya tapi insyaAllah rezEki yg ada kita kongsi  Bersama'

Tu ler antra dialog suami  Nani... terharu.. trus cancel  Nani nk bli jubah takut2 duit suami tak cukup.. memang suami Nani gelakkn Nani.. huuuu...

Teringat Nani pd suatu nasihat yg pernah diberi pada Nani dulu...

TUGAS SUAMI MNCARI NFKAH UNTUK KRLUARGA TUGAS ISTERI MENJAGA KEBAJIKAN SUAMI DAN ANAK2... APABILA SUAMI KELUAR MNCRI NFKH ISTERI HENDAKLH MENDOAKN KESEJHTRAAN SUAMI...

# hidup suami isteri bagaikan  jari jemari... apabila jari jemari kanan mnutupi rongga di celahan jari jemari kita...
Suami dan is3 saling memetlukan... menyeimbangksn kelemahan dan kelebihan masing2....

Sekian...

Firdaus farhani.... Syurga Firdaus Kegembiraanku..

TIPS KESIHATAN DI MUSIM JEREBU

Thursday, 20 June 2013

ASSALAMMULAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA...  

Hai semua pembaca... Di sini Nani nak sharekan dengan kalian semua sedikit tips2 penjagaan kesihatan di musim Jerebu ni...

TUTUP HIDUNG.....

pakai penutup hidung ya bila anda berada di luar rumah... nak pergi pasar ke nak pergi sekolah/kerja ke.. ok? sebab jerebu ni boleh menyebabkan kita mengalami keradangan paru2sebab kita sedut udara yang tercemar.. terutamanya mereka2 yang mempunyai penyakit paru(respiratory) seperti asma.. dan juga mereka yang mempunyai penyakit jantung..



MINUM AIR BANYAK2

kawan2 keterukan Jerebu di nilai daripada kepadatan titik panas ( hehe yang ni baru tau pagi tadi bila ahli kaji cuaca cakap titik panas yang banyak menunjukkan jerebu hehe) .. jadi marilah kita menghidratkan diri kita dengan Air yang banyak... Air masak/ mineral tau.. bukan air kopi atau teh nanti tak pasal2 u olls dapat kencing manis tak pun karies gigi.. hehe



MAKAN VITAMIN C

Kenapa vitamin c? ok Vitamin c mudah didapati di dalam buah- buahan seperti buah oren a.k.a limau.. ada juga dijual dalam bentuk tablet... 
vitamin c  membantu meningkatkan pertahanan badan.. kerana vitamin membantu mengeluarkan kolagen yang terdapat dalam tisu penghubung.. 
Selain itu Vitamin C juga adalah anti oksida dimana semua sel memerlukan oksigen untuk hidup/bekerja/membiak.. 
jadi bila makan vitamin c ia akan membantu sel kanser/bakteria dari tidak membiak...
 jadi kita pun boleh sihat sebab kuman tak boleh biak akhirnya mati sebab tak dapat oksigen hehehe.. hah faham x?




NO PEMBAKARAN ... 

Indeks Pencemaran Udara kita sudah semakin meningkat jadi jangan lah kita meningkatkannya lagi... 

jadi sesapa yang rasa nak makan ikan bakar... nani suggestkan panggang dalam microwave/ dalam pemanggang ajaib yang la ni ramai duk promote... haha nani tak promote ye.. tapi ini cadangan sahaja



SEKIAN..

~~ FIRDAUS FARHANI~~
(SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU)