Down to earth....

Sunday, 27 October 2013

Assalammualaikum dan salam sejahtera..

        Tajuk Down to earth.....?  Yup... dalam bahasa melayunya tunduk ke bumi... idea entri ni tiba2 datang sekrang.. haha nani dalam bas transnasional dari Teluk intan ke Penang...

          Kisahnya... berapa ramai antara kita yang mendoakan saudara seagama kita? Tolong jangan angkt tangan atau tunduk depan laptop... haha sebab i cant see you...

          Senjata umat islam adalah doa.. then y not kita mendoakan saudara segama kita yang lain yang tengah berperang , yang tgh dlm dilema, yg dlm kesusahan dan yang masih blm jumpa jalan terbaik dlm hidup.... Oppss dont judge me... yes, we r not perfect , so i...
But we can learn to be better then yesteday... kesilapan semalam jangan diulangi... peringtan buat diriku dan kamu juge....

           Mesti korang nak tau kan apa kaitannya mukadimah dgn tajuk ni..
Hmm pagi tadi nani tmnkn suami ke pasar bli barang mentah untuk meniaga esok.. then tnmpak ler seorang dua wanita seagama yang berpakaian tapi tak menutupi auratnya... but they wearing tudung... ada pulak seorang pak cik lalu sebelah nani tbe2 dengar dia cakap... adoyai baik bukak je tudung tu buat malu agama je...

            Nani yang terdengar terus terfikir... tapi sekurang2nya die ade kesedaran nak pakai tudung... tapi alang2 da pakai tudung kenapa tak diteruskan je menutup anggota badan lain yang tak boleh didedahkan tu... tapi ada je yang pakai tutup semua tapi ketat sehingga menammpakkan susk badan.., dan ade je yang pakai longgar tapi jarang

           Hah ko.. pecah kepala   mak cik duk fikir haha... jadi mak cik jadikan itu sebagai topik perbualan dengan suami mak cik...  suami mak cik pun bagi pandangan ... katanya...

           Tak semua kita ni boleh menerima teguran... walaupun kat astro tu ade cerita teladan tanah kubur, ade je buku mastika, dan rata2 kita ni confirm pernah belajar subjek pendidikan islam masa kat sekolah dulu...  tapi semua tu terletak pada hati kita... hati kita ibarat macam span yang serap je semua air... tapi tak boleh jadi penapis nak tapis bedasing dalam air tu... mcm tu dgn hati tak boleh nak tapis benda baik n benda tak baik.. terima je sume..

          Sebab tu islam tu indah.... nak bersihkan hati tak payah nak operation....  pi amik wudhuk, mengaji, solat dan doa...  doa tu ler senjata umat islam... dalam doa tu mintalah hati kita dilembutkan supaya kita tak ego bila ditegur... kita tak cuba nak tegakkan benang yang basah bila kita salah.... jaga rukun islam, rukun iman n ihsan.. insyaAllah bahagia dunia akhirat...

       Again ......   Dont judge me..  hehe ini sekadar perkongsian untuk renungan kita bersama... lastly.. learn to always down to earth bila ditegur.. n guys.. hidayah Allah tak datang bergolek kita harus mencari.. jangan ler bagi alasan tak tutup aurat sebb hidayah Allah tak sampai lagi...  malu kat orang bukan islam ....guys.. cari cari cari!  Mcm mana nak cari? Petang ni kalau keluar rumah  pastikan da sempurna segala aurat da ditutup baru keluar rumah... jangan takut lakukan perubahan.. kita bukan mundur bila kita jaga aurat kita... tapi kita da maju.. ye lah kalau tutup aurat dikatakan kolot dan mundur... kiranya binatang2 lagi maju ler dari kita kerana mereka  tidak berbaju....

Sekian

**************** SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU*******

     

         

2 comments:

  1. Replies
    1. thanks dear.. just sharing some information as reminder for myself tooo

      Delete