LULUS GAGAL....

Thursday, 10 October 2013

ASSALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA...

Berapa ramai yang baca blog ni da bekerja dan kerjaya korang pulak memerlukan korang lulus dalam SATU peperiksaan khas ? Hah! Kau bukan takat dapat sijil je.... Ehe saja nak survey...

Contohnya kerjaya Jururawat... berapa ramai antara kalian yang tau jururawat2 kat hospital tu yang pakai baju putih ke ungu ke biru ke merah ke.... semua tu perlu lulus peperiksaan LEMBAGA JURURAWAT MALAYSIA... baik yang diploma atau yang degree...  Tanpa lesen LJM tu pengajian yang selama 3 tahun tu bagaikan sia2...
Sebabbbbbb tanpa lesen tu mereka tiada hak untuk menjaga pesakit2 di hospital seperti mencuci luka, memberi ubatan dan macam2 lagi lah...

SCARY U OLLS!  3 tahun belajar untuk jadi jururawat dan menghadapi peperiksaan LJM Yang hanya LULUS/GAGAL .. erkk gilos...
Tapi memang Nani akui lah sehari sebelum periksa tu macam orang gilos rasa tak boleh tidur.. masa tu tawakal  pada Allah je lagi yang tinggal.. nak masuk dewan periksa pun tak berani nak duk bincang ngan kawan2., maklum ler takut maklumat bercelaru...

Nak tunggu results tu berdebarnye dalam 2 minggu .. memang takut gagal... kalau gagal nak kena repeat hanya boleh duduk exam tu 3x je.. kalo tak lulus gak jawabnye carilah kerja lain.. hah nampak tak tu lah nyawa nak kerja jadi jururawat ni...

Alhamdulillah sekarang baru nani faham kenapa belajar jadi jururawat 3 tahun periksanya hanya lulus dan gagal je keputusannya.. soklan pun susah ya amat yang dibuat oleh LEMBAGA JURURAWAT... sebabnya....
Pesakit datang ke hospital menyerahkan nyawanya rohaninya dan fizikalnya untuk kita jaga.... yup sakitnya mungkin hanya demam... tapi bila pesakit tersebut berada dibawah tanggungjawab kita.. tugas kita bukan hanya sembuhkan demamnya.. tapi turut perlu menjaga auratnya.. solatnya..., rawatan yang diberikan haruslah holistik ...  tanggungjawab menjadi jururawat sangatlah besar... juga menuntut pengorbanan yang besar... kita terpaksa meninggal anak dan suami untuk kerja shif malam... dihina kerana  cuci berak orang... but... all nurses.. keep smiling... kerja kita adalah tugas yang mulia.. maafkan mereka yang tak mengerti kerana bukan mereka yang melakukan tugas kita....

Last but not least, tahniah diucapkan untuk semua adik2 yang baru dapat keputusan LJM Ok... yang lulus ingt tanggungjawab besar menanti anda.. yang gagal usaha lagi... repeat balik selagi ada peluang... mungkin cubaan berikutnya Allah akan bagi kejayaan... JANGAN PERNAH JAUH DARI ALLAH...

.........SYURGA FIRDAUS KEGEMBIRAANKU.....

2 comments:

  1. HI . SAYA CALON GAGAL LJM BARU2 NI . SEDIH AR

    ReplyDelete
  2. HI . SAYA CALON GAGAL LJM BARU2 NI . SEDIH AR

    ReplyDelete